Villa Ensemble by AFGH ARCHITECTS

the-tree-mag-villa-ensemble-by-afgh-architects-5.jpg

TYPOLOGICAL CATEGORIES:

ARCHITECTURE

SOCIOLOGICAL CATEGORIES:

FAMILY

EVOCATIVE CATEGORIES:

MASSSKIN

DETAILS:

MAP_SWITZERLAND

AUTHOR:

AFGH architects

YEAR:

2015

LOCATION:

Zurich, Switzerland

PHOTOGRAPHS:

image © Valentin Jeck

SOURCE:

dailyicon

TXT:

The discreet polygonal volumes of the two buildings are the result of ideas of visual privacy and vantage points, and with their slanted roofs they constitute a single entity. The concave and convex recesses enter into a dialogue with the exterior space. A sculptural quality is generated, lending the buildings plasticity and a certain lightness. The form and the expression of the buildings therefore aim to fulfill both contextual and formal aspects. The arrangement of the facades follows the same principles. The concept involved is not one of houses with roofs, but rather of building shapes in which the surfaces of the roofs represent a “fifth” facade. 
Both houses are reached by a footpath through the garden that connects the two exterior levels to each other. A “promenade architecturale” leads from the shared underground garage on beneath skylights to each of the vertical circulation cores of the houses. The polygonal form of the floor plan enables a differentiated spatial distribution. This means that the living areas are arranged around the orthogonally organised circulation cores. The rooms between these orthogonal structures and the folded progression of the facade form a spatial continuum that extends onwards to the upper storeys. The two houses differ in terms of the contrasting alignments and situations of the volumes. A further underground connection to the two volumes leads through the wellness area. 
The solid concrete construction beneath ground level gives way to a load-bearing framework of reinforced concrete, which is filled in with wooden elements and windows. The ash-wood elements contrast with the smooth outer concrete surface. The structure of the facade follows a metabolic approach whereby the wooden and window elements can be replaced as wished with glazing. The majority of the inside walls are executed in white plaster, whilst the vertical circulation core and the fireplaces reveal the exposed concrete. From the outside the individual building shapes appear like boulders, whereas the interiors are dominated by high-quality, refined materials. As a whole the aim was to create a spatial atmosphere characterised by natural materials that radiate comfort and cosiness, but without foregoing a modern, contemporary architectural appearance.

txt: AFGH architects

RECENT ARCHITECTURE