Casa Barreira Antunes by Aires Mateus


AUTHOR:

Aires Mateus

YEAR:

2000

LOCATION:

Alentejo, Portugal

PHOTOGRAPHS:

images ©fernando guerra / fg+sg

SOURCE: 

afasiaarq

TYPOLOGICAL CATEGORIES:

ARCHITECTURE

SOCIOLOGICAL CATEGORIES:

FAMILY

EVOCATIVE CATEGORIES:

COMPOSITION, UNNATURAL

DETAILS:

MAP_PORTUGAL

TXT:

The program includes four houses and a water tank. The water tank will be a square of whitewashed plaster where a pool is found and a line draws the shower. The placement of the several houses will be decided by each owner. The first house is a square. The living room is disposed around a courtyard that provides indirect lighting. Secondary compartments inhabit the interior of thick walls that form the central living room. These areas, compressed by a lifted ground and a lowered ceiling, become spaces which group to limit and define the “exterior volume,” emphasizing it as the main space of the house.

txt: via afasiaarq

RECENT ARCHITECTURE