Maison Le Cap by Pascal Grasso Architectures

the-tree-mag-maison-le-cap-by-pascal-grasso-architectures-40.jpg

TYPOLOGICAL CATEGORIES:

ARCHITECTURE

SOCIOLOGICAL CATEGORIES:

COMMUNITY

EVOCATIVE CATEGORIES:

SKINSTYLE

DETAILS:

MAP_FRANCE

AUTHOR:

Pascal Grasso Architectures

YEAR:

2015

LOCATION:

Var, France

PHOTOGRAPHS:

image ©Cyrille Weiner

SOURCE:

archdaily

TXT:

While minimalistic aesthetic is one of the project’s formal influences, it also reveals a more conceptual approach. Pascal Grasso used a reflecting glass to bring forth notions of disturbance or transparency: in day time, nothing from the inside of the house can be perceived from the outside as the openings reflect the landscape (and this furthermore intensifies the way in which the four cubes merge in their environment). Dealing with this connection to the landscape also implied resolving the issue of the openings. More willingly speaking of screens rather than windows, the architect thought in terms of photographic or filmic framing.

Pascal Grasso conceived a house divided into four volumes set in the landscape according to an orientation determined by the viewpoints and connected together by circulation spaces. Each of the four raw concrete boxes has a distinctive size and positioning (on the ground, in slight levitation, cantilevered, piled up): this was a means to take advantage of the tilted land by working with terraces at different levels, but also to interact with the surrounding landscape.

This refined vocabulary, refined to the essential, highlights the harmonious volumes and constantly brings back to the landscape. In order to leave nothing that could disturb the gaze, all the technical elements are integrated, which conveys a clear reading of the spaces; minimalism expressed through details, revealing the complexity of the project in terms of its conception and realization.

txt: Pascal Grasso

RECENT ARCHITECTURE