House for P by LOW Architecten

the-tree-mag_house-for-p-by-low-architecten_10.jpg

the-tree-mag_house-for-p-by-low-architecten_70.jpg

AUTHOR:

LOW Architecten

YEAR:

2014

LOCATION:

Antwerp, Belgium

PHOTOGRAPHS:

images © Stijn BollaertYannick Milpas

SOURCE: 

archdaily - europaconcorsi

TYPOLOGICAL CATEGORIES:

ARCHITECTURE

SOCIOLOGICAL CATEGORIES:

FAMILY

EVOCATIVE CATEGORIES:

SKINSTYLE

DETAILS:

MAP_BELGIUM

NOTE:

NATURE AND LIGHT

In a wooded area in the town of Keerbergen, LOW architecten designs a private dwelling on one single level. The owner’s wish was to build a house with a plain structure and to live in touch with nature. The woods on the surrounding lots create large shadow parts over the parcel. This ‘limitation’ was the starting point for the idea to capture natural light through the roof. The result is a sculptural volume with two converging roofs.

The roof structure is tangible everywhere in the house, there are no straight lines when you look at the ceiling. The result is an extraordinary spatial perception when you enter the living area. The asymmetrical skylight provides extra daylight to splash into the room.

INTROVERT BUT OPEN

At first sight, the house appears introverted, almost ascetic, in fact.  The restrained facade design and the robust use of materials create that effect.  But the bunker-like building actually opens up completely to the countryside at the rear.  The association with a bunker is reinforced by the two funnel-shaped roofs.

Ground Floor Plan
Despite its unusual design, the materials used are rather traditional: bricks for the façade, ceramic cladding for the roof and aluminum windows. Brass joinery for the front doors gives the façade a special touch.

from: LOW Architecten