Tamedia Office Building by Shigeru Ban Architects

the-tree-mag_tamedia-office-building-by-shigeru-ban-architects_70.jpg

construction phase

construction phase


TYPOLOGICAL CATEGORIES:

ARCHITECTURE

SOCIOLOGICAL CATEGORIES:

community

EVOCATIVE CATEGORIES:

composition, hub, light

DETAILS:

map_switzerland

AUTHOR:

Shigeru Ban Architects

YEAR:

2013

LOCATION:

Zurich, Switzerland

PHOTOGRAPHS:

images ©  Didier Boy de la TourCourtesy of Shigeru Ban Architects

SOURCE: 

archdaily

NOTE:

The timber main structural system is in great extent the most significant innovation of the project. From a technical and environmental point of view the proposed this timber structure is a unique response to this type of office building and the fact that the structural elements are entirely visible also gives a very special character and high quality spatiality to the working atmosphere.

Besides the clear contribution to sustainability on the choice of timber as the main structural material (only renewable construction material and the lowest C02 producer in construction process) the global mechanical system has been designed to meet the highest standards in energy issues(The intermediate space other its “thermal barrier” function is part of the public spaces that will be heated and cooled with the extraction air from the office area)

The project for the headquarters of the Swiss media company Tamedia is situated in the heart of the city of Zurich in a 1,000m2 site within a larger urban block where the main buildings of the group are currently located.

from: Shigeru Ban Architects