The Black Barn by Arhitektura d.o.o.


Arhitektura d.o.o.




Šentrupert, Slovenia


image © Miran Kambič


archdaily yatzer


The basement, accessible via pathway directly from the farm land, is designed for dispensing and storing honey, pressing and storing fruit, storing tools and similar. The basement also features a heat pump for heating and cooling the building, as well as a basement bathroom with a sauna.

The ground floor of the building is almost empty, which is similar to a hayrack. There is also a handy open kitchen, a fireplace, the entrance hall and a staircase connecting all three floors. The ground floor is glazed with large sliding doors which can be open wide and connect the ground floor with the natural environment or the backyard.

The first floor is mostly empty. In the summer the large space is intended for various farm chores, whereas in the winter time it is used as a billiard room and fitness. The first floor also features a mini guest bedroom with bathroom and a storage room.

The dimensions, appearance, colour and logic of inner division of the building are based on the tradition of the hayrack. The dark façade looks similar to old wooden barnhouses in the immediate surroundings and also allows a discreet inclusion of the photovoltaic roofing into the basic volume of the building. Due to the photovoltaics on the roof, the snow guards are replaced by wide jutting roofs placed above the ground floor openings. The interior is covered with bright ash tree panels which gives the impression that the interior is hollowed from a single piece of wood. Furniture is simple and accents clean lines of the spaces.

from: Arhitektura d.o.o.