Poli House by Pezo von Ellrichshausen


Pezo von Ellrichshausen




Coliumo peninsula, Chile


image ©  cristobal palma


archdaily - ideasgn



The building functions both as a summer house and a cultural center. This established a contradictory use: the interior would have to mediate between a very public aspect and a more intimate and informal one. That is, it had to be both monumental and domestic without any of the negative aspects of either one affecting the other. Therefore, we decided not to name the rooms by function but instead to leave them nameless and functionless, just empty rooms with varying degrees of connection between them. Then we decided to organize all the service functions in an oversized perimeter (the functional width), inside a thick wall that acts as a buffer. That hollowed, empty space houses the kitchen, the vertical circulations, the bathrooms, the closets and a series of interior balconies that protect the windows from the sun (to the north) and the rain (to the west). If necessary, all the furniture and domestic objects can be stored inside the perimeter, freeing up the space for multiple activities.

The entire work was built with handmade concrete, using untreated wooden frames. The work was done with a small mixer and four wheelbarrows, in horizontal strata that matched the height of half a wooden board. We then used the same battered wood of the frames to line the interior and to build sliding panels that function both as doors to hide the services of the perimeter and as security shutters that cover the windows when the house is left alone.

from: archdaily